KLN berichten maart 2018

Wanneer is onze kleindierhobby bedrijfsmatig?
Wij krijgen nog regelmatig de vraag of onze hobby bedrijfsmatig is en of daarvoor een gecertificeerde opleiding noodzakelijk is.
KLN is stellig van mening dat dit in de meeste gevallen voor onze leden niet het geval is. Bij bedrijfsmatig handelen is er namelijk sprake is van een onderneming, dus een bedrijf met geldelijk gewin als doel. Ongeveer twee jaar terug is daarover, gezamenlijk met de NBvV over gecorrespondeerd met het ministerie. Nog steeds heeft dit echter onze aandacht en komt ook tijdens gesprekken met onder meer beleidsbepalers nog steeds ter sprake.

Aandachtspunt hierbij is dat onze tentoonstellingen wel zo ingericht worden, dat er geen sprake is van geldelijk gewin, ook niet door één bedrijfsmatige aanbieder.
Op dit moment ontvangen ons geluiden dat er tijdens het summiere aantal controles die voorkomen door BOA’s wordt gekeken naar het aantal gehouden dieren.
Europees zijn hier regels voor, niet in Nederland.

Voor onze diersoorten gelden in de meeste gevallen normen per gemeente en zijn veelal niet standaard wettelijk vastgesteld. Mocht u eens controle krijgen dan adviseren wij u gewoon mee te werken (een BOA mag u aangaande controle van dieren namelijk wetmatig niet de toegang ontzeggen!). Vraag tijdens zo’n controle echter ook gelijk naar de aantoonbare richtlijnen welke men denkt te hanteren aangaande de te houden dieren. Dit in de vorm van een proces-verbaal. Een proces-verbaal is niet meer dan een officieel verslag van aangetroffen feiten die een beleidsambtenaar heeft waargenomen. Door dit officiële document is vaak goed te weerleggen of u bedrijfsmatig handelt.


Promotiepakketten voor verenigingen en speciaalclubs.
In de Bondsberichten van november 2017 schreef ik over de KLN-promotiepakketen.
Nog steeds zijn deze voor verenigingen en speciaalclubs beschikbaar.
Met het voorjaar voor de deur zullen diverse verenigingen zich weer naar de buitenwereld presenteren. Deze pakketten kunnen ter ondersteuning voor verenigingen en tentoonstellingen voor algemene PR activiteiten dienen.

Deze promotiepakketten zijn te bestellen via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Ronald Tiemes, secretaris