Huisvesting

Intro
Een goede huisvesting is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van de cavia.
Een cavia houdt niet van tocht, vocht en koude. De temperatuur moet altijd boven de 10 graden Celsius worden gehouden. Te warm is ook niet goed voor cavia’s.
De huisvesting wordt ook bepaald door het aantal dieren: gaat het om enkele dieren puur voor de liefhebberij of wordt er met de cavia’s gefokt.
Dit hoofdstuk geeft richtlijnen voor een goede huisvesting voor cavia’s voor beide doeleinden

Hokken
Worden cavia’s in huis gehouden dan gaat het meestal maar om één of enkele dieren.
Elke goede dierenspeciaalzaak verkoopt kooien voor cavia’s. Deze kooien hebben een plastic onderbak en zijn daarom goed te reinigen.
De bovenkant kan bestaan uit tralies of heeft een grote opstaande rand van plastic met aan de bovenzijde tralies. Deze laatste kooi is zeer geschikt als niet zeker is dat de kooi altijd tochtvrij staat. Bovendien blijft dankzij de opstaande rand de omgeving van de kooi veel schoner.
Een cavia heeft minstens een kooi nodig van 60 bij 60 centimeter. In deze kooi kunnen ook wel twee cavia's worden gehouden. Voor een grotere groep cavia’s moet de bak ook evenredig groter worden.

Is het de bedoeling een aantal cavia’s als groep te houden dan is het aan te bevelen om zeugen (vrouwelijke dieren) te kiezen.
Beertjes (mannelijke cavia’s) moeten altijd apart gehouden worden.
Een beertje en een zeug bij elkaar gaat ook prima, maar na verloop van tijd worden er dan ook jonge cavia's geboren. Wil men dit niet dan is het beter twee zeugen te houden.

Cavia’s kunnen ook in een schuur, garage of in een hok in de tuin worden gehouden. In deze ruimte kunnen meestal veel meer bakken ondergebracht worden. Bakken voor in de schuur of garage kunnen ook van hout worden gemaakt. De houten bodems moeten behandeld worden, zodat de urine niet in het hout kan trekken.
Gebruik altijd loodvrije verf, zodat het veilig is als de cavia aan het hout gaat knagen.
Cavia’s die niet in huis worden gehouden krijgen vaak wat minder aandacht. In deze situatie is het beter om enkele dieren per bak te houden.

Bij een nog te bouwen schuur (of blokhut) is het verstandig een goede isolatie aan te brengen.
Cavia’s kunnen ook buiten gehouden worden in een ren, maar dan alleen als de temperatuur ruim boven de 10 graden is. Denk dan wel aan koude nachten. Ook oververhitting moet voorkomen worden. Zorg dus voor voldoende schaduw.
Zorg dat de overgang van binnen naar buiten geleidelijk gaat.

Let bij de plaatsing van een buitenren op de eventuele aanwezigheid van giftige planten, bomen, struiken en vruchten. De buitenren moet ook goed worden afgeschermd voor honden en katten, maar ook voor roofdieren en roofvogels.

Bodemstrooisel
Als bodemstrooisel wordt houtvezel gebruikt dat wordt aangevuld met hooi. Het hooi werkt bij zwaardere dieren als een soort zeef waardoor minder haarbeschadiging (vooral op de dunbehaarde buik) optreedt.

Kosten: kopen of zelf maken
Handige doe-het-zelvers kunnen prachtige en goedkope hokken voor cavia’s maken. Ideeën op doen kan goed bij ervaren cavia-fokkers en -liefhebbers.
Wordt voor de cavia’s een nieuwe schuur of tuinhuis gebouwd, dan is het nodig vooraf te informeren bij de gemeente welke bouweisen gelden en of er een vergunning nodig is.
Beter vooraf informeren dan later het nieuwe hok weer te moeten aanpassen of afbreken.