Raskeuze en aanschaf

Intro
Er kan gekozen worden uit vele rassen en kleurslagen, elk met hun bijzondere eigenschappen. Het is belangrijk om voor de aanschaf goed na te denken over deze keuze.
In dit hoofdstuk worden de eigenschappen van de diverse rassen kort besproken. Deze informatie helpt u om een goede keuze te maken.
De cavia spreekt kinderen ook aan. Men moet echter wel bedenken dat de cavia dagelijks veel aandacht en verzorging nodig heeft.
Gelukkig is er voor elk wat wils.


Een prachtig gekleurde cavia

Kenmerken
De cavia-rassen kunnen volgens verschillende kenmerken worden ingedeeld.
De op dit moment meest gehanteerde indeling is op basis van de haarstructuur en haarlengte.

Er zijn cavia’s met korthaar, half langhaar en langhaar.
Binnen de groep korthaar cavia’s kennen we o.a. de volgende rassen: Gladhaar, Gekruind, Driekleur, Eénkleur, Rus, Schildpad en Japanner.
In de groep half langhaar zijn bekende rassen: de Brindle, Borstelhaar, Rex en Schimmel.
Daarnaast is er een aantal langhaarrassen: de Peruvian, Sheltie en Coronet (gekruinde Sheltie).

Door kruising van rassen onderling ontstaan er nog steeds nieuwe rassen.
Een combinatie van de drie langhaarrassen met de Rex leverde bijvoorbeeld de volgende rassen op: Merino, Alpaca en Tessel.
De gekrulde beharingen hebben de volgende rassen gegeven: Rex, U.S.-teddy, CH-teddy en Curly.
De CH-teddy heeft een wat langere beharing. De Curly kan met alle drie langhaarrassen worden gekruist en de Lunkaria is een nieuw ras in opkomst.
Daarnaast kennen we ook nog praktisch haarloze cavia’s: de Skinny en de Baldwin.
Er zijn ook veel kleurcombinaties mogelijk. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 30 kleuren erkend, maar er bestaan nog vele tientallen andere kleuren.

Bij korthaarrassen mogen de haren niet langer worden dan 2½ cm en moeten de oude lange haren uit de vacht geborsteld worden. Met het verloren gaan van de originele beharing zijn er mutaties ontstaan zoals rozetten en kruinen.
Ook uit de kroesvormige haren bij de wilde soorten zijn diverse rassen ontstaan. De langharigen zijn ontstaan door een vertraagde verharing. De voortdurend doorgroeiende haren kunnen een grote lengte bereiken.

De kortharige rassen hebben meestal een goed en gemakkelijk karakter. De borstelharigen zijn de cavia's met de meeste pit. Ze vinden het wel fijn om aangehaald te worden, maar door hun kruinen kan dit moeilijk worden gedaan. Het risico bestaat dat tegen de haren wordt ingestreken en dan laten ze ook duidelijk blijken dat ze dit niet prettig vinden.
Cavia’s met de satijnfactor zijn in de meeste gevallen iets kleiner, maar tonen geen bijzondere karaktereigenschappen.
De Rex, U.S.-teddy en alle langharige cavia’s zijn wat karakter betreft de meest goedaardige dieren.
Toch zitten hier ook nog wel pittige exemplaren tussen die bijvoorbeeld kammen en borstelen niet zien zitten.

Ook in kleuren zien we in de praktijk verschillen in karakter. Meestal zijn de crèmekleurige en witte dieren rustiger dan bijvoorbeeld roodgekleurde dieren.
Type en bouw kunnen wat betreft karakter ook nog wat uitmaken. De cavia’s met een lang en smal type en hoog opstaande oren zijn vaak schrikachtiger dan die met een korte neus, hangende oren en een plomp lichaam.

De manier van huisvesting en de omgeving hebben ook een invloed op de ontwikkeling van het karakter. Daarnaast heeft uiteraard elk dier zijn eigen karakter en leuke of onprettige hebbelijkheden.
Cavia’s die gefokt worden uit tentoonstellingsdieren zijn vaak rustige en gemoedelijke dieren. De fokker selecteert op een rustig karakter omdat de dieren op tentoonstellingen zich door een keurmeester moeten laten keuren.

Kijken, kiezen en kopen
Kiezen voor één of meer van de beschreven rassen cavia’s is niet gemakkelijk.
Er is zoveel moois.
Het is noodzakelijk vooraf voldoende informatie te verzamelen over het houden van cavia’s.
De volgende stap is dan ook het verzamelen van adressen van caviafokkers of -liefhebbers om dieren te gaan bekijken en te vergelijken. Deze fokkers en liefhebbers zijn de aangewezen personen om alle informatie te geven om een goede keuze te maken. Bezoek meerdere liefhebbers en fokkers en vraag zo veel mogelijk informatie.
Naast het karakter speelt de haarstructuur ook een rol in het gedrag en de verzorging van de cavia.
Dit kan bij de keuze van de cavia ook van belang zijn.
Een goede voorlichting over de verzorging en vooral de vachtverzorging is van groot belang voordat een keuze wordt gemaakt. Het verzorgen van een kortharige cavia is heel wat anders dan het verzorgen van een langhaar cavia. De langharen moeten regelmatig gekamd worden, maar ook gewassen. Eventueel kunnen ze wel wat korter worden geknipt zodat de verzorging wat makkelijker gaat.

Cavia’s die gekocht worden moeten minstens 300 gram wegen en ten minste vijf weken oud zijn.
Een goede jonge cavia moet stevig aanvoelen, schoon, glanzend en zonder beschadigingen zijn. Ze moeten hun vitaliteit uitstralen. Vraag de fokker om wat voeding, zodat de overgang naar eventueel ander voedsel geleidelijk gaat.

Hebt u veel ruimte dan is het mogelijk een groepje cavia’s te houden. Maar ook één cavia is goed te houden.
Mocht u nog twijfelen, dan is het misschien mogelijk een cavia voor een paar dagen te mogen verzorgen.
U merkt al snel of het goed bevalt.

De speciaalclub kan adressen van fokkers leveren.

Kleindiertentoonstellingen die overal in het land worden gehouden van september tot eind januari zijn ook een goede bron van informatie. Enkele van deze tentoonstellingen bezoeken is de moeite waard en geeft u veel informatie over de cavia.
Informatie over deze tentoonstellingen vindt u hier.
Koop de dieren bij een fokker die de huisvesting goed voor elkaar heeft, dieren heeft die er vitaal uit zien en op alle vragen een duidelijk antwoord geeft en een behulpzame en betrouwbare indruk maakt.
Echt kopen kan natuurlijk pas als de huisvesting klaar is.

Passen in de omgeving
Het is meestal verstandig om bij de omwonenden te polsen hoe zij denken over dieren in hun nabije omgeving. Dit geldt vooral bij dieren die veel lawaai maken.
Bij het houden van cavia’s speelt dit geen rol.
Het is wel verstandig te zorgen dat de mest van de dieren geen stank in de nabije omgeving veroorzaakt.

Transport
Cavia’s worden in een transportmandje vervoerd. De dierenspeciaalzaak kan deze mandjes leveren. Ze zijn zeer handig en gemakkelijk schoon te maken. Ook bij het verschonen van de kooi is het handig om de cavia hier even in te kunnen plaatsen.
Maar ook een kartonnen doos of een houten kist met voldoende luchtgaten voldoen.
Op de bodem komt een laag houtvezel die bedekt wordt met hooi.

Voor een lange reis is het goed om wat groente in het mandje te doen. Voorkomen moet worden dat de cavia in de zon komt te staan of achterblijft in de warme auto.
Ook grote temperatuurschommelingen en vrieskou worden niet gewaardeerd. Neem een niet te grote transportmand, zodat de cavia steun heeft aan de wanden.
Omdat het dier zich opgesloten voelt, zal het zich veiliger voelen en daarom rustiger gedragen.

In het eigen hok
Thuis aangekomen worden de dieren zo snel mogelijk maar wel voorzichtig uit de transportmandjes gehaald en in de voor hen geschikt gemaakte hokken die zijn voorzien van ruim voldoende hooi losgelaten.
Een bakje met voor de dieren bekend korrelvoer en wat fruit of groente mag niet ontbreken, evenmin als een waterfles of waterbak met fris water.
De cavia’s zullen direct onder het hooi kruipen en van daaruit hun nieuwe wereld gaan verkennen. Laat de dieren een paar dagen tot rust komen.
Een cavia is stressgevoelig en wil de eerste dagen op zijn eigen tempo de wereld verkennen.

Kijk voor meer informatie op de website van KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland).