Kleindieren houden

Goed nadenken over de keuze van dieren is de basis voor uw liefhebberij. Een geheel vrije keuze hebt u niet, omdat de mogelijkheden in of om uw huis invloed hebben op uw keuze.
Het is bijvoorbeeld niet verstandig eenden te kiezen, wanneer u geen ruimte hebt voor een grote vijver met doorstromend water. U kiest ook niet voor grote kippen, wanneer u alleen maar een balkon hebt.
Onze rijkdom aan kleindieren geeft echter iedereen, ook al is de ruimte beperkt, de mogelijkheid om dieren te houden.


Onze nationale trots: de Barnevelder

Wilt u een paar dieren voor de gezelligheid en het plezier in en om huis hebben? U bent dan een liefhebber.
Of bent u van plan om jonge dieren te gaan fokken en met uw zelfgefokte dieren naar kleindiertentoonstellingen te gaan? U wordt dan een fokker.
Als u dieren fokt vragen al die jonge dieren veel meer ruimte aan hokken of rennen dan dat u alleen maar liefhebber bent. Hiermee moet u met uw mogelijkheden thuis rekening houden.

Kleurmuis
Klein maar fijn: de Kleurmuis

Binnen de kleindieren onderscheiden we:

  • konijnen, cavia's en kleine knagers
  • hoenders en dwerghoenders
  • oorspronkelijke duiven, grote en kleine siervogels
  • oorspronkelijke en gedomesticeerde watervogels

Elke diergroep kent vele rassen en per ras vaak nog vele kleuren van de pels of het verenkleed.
U wel honderden keuzemogelijkheden. Er is voor iedereen wel een ras met een formaat, kleur en karakter naar keuze te vinden.
Wanneer u gaat kiezen voor een bepaalde diergroep en één of meer rassen hebt u gevoelsmatig al wel een voorkeur.

De konijnen, cavia's en kleine knagers zijn vaak rustig van karakter, vaak echte knuffeldieren en het verzorgen van deze dieren is voor de mens rustgevend.
De keuze is groot: van de Vlaamse reus (7 kilo) tot een Dwerghamster (40 gram) met vele ‘rassen en maten’ daartussen.


Duitse Hangoorkonijn: rustig en tam

De dieren met veren, het pluimvee, zijn beweeglijk, gezellig van aard en een aanwinst voor uw tuin. En niet te vergeten het dagelijkse verse eitje van de kippen. De siervogels leggen veel minder eieren, maar zij kregen niet voor niets hun naam: zij zijn een lust voor het oog.
Er is een ruime keuze: van de reusachtige Jersey Giant (5,5 kilo) tot de Chinese dwergkwartel (50 gram).


Japanse Kwartel, geelwildkleur

Geeft deze website nog niet voldoende informatie, kijk dan eens voor meer info bij de digitale standaards en standaards en boeken. U vindt daar veel goede boeken over kleindieren, die veelal niet in de winkel te koop zijn.

Tot slot: het is altijd de moeite en de tijd waard om een paar fokkers van uw gekozen ras te bezoeken. Hier krijgt u misschien wel de meest waardevolle informatie.
Op de webpagina van uw gekozen diergroep vindt u adressen van speciaalclubs van rassen. De secretarissen van deze speciaalclubs staan voor u klaar.