Tafelkaartjes konijn, kip, of van je eigen dier

Kerst komt er weer aan. Tijd om op de tafel eens iets leuks te zetten van je huisdier: tafelkaartjes waar je de naam van de ‘eters’ op kunt zetten. Hier zie je een konijn en een kip. Maar je kunt ook zelf een dier tekenen. Misschien heb je wel een cavia of gerbil; teken maar na.
Kopieer het blad op A4 papier en knip de dieren uit. Zo wordt het een mooie maat. Vouw een stevig papier A4 formaat dubbel. Leg een uitgeknipt dier met de bovenkant tegen de vouw. Trek het dier om. Langs de vouw ga je niet knippen. Knip de rest uit – twee tegelijk dus - en vouw het open; het dier kan nu staan. Maak zoveel kaartjes dat er voor ieder persoon aan tafel één is. Zet op elk een naam en zet het juiste kaartje bij het goede bord. Versier het dier zoals je wilt. Natuurlijk kun je het dier ook gebruiken als kerstmenu. Schrijf het menu er in je mooiste handschrift op.   Succes !

Eierhouder met kuikens

Weer eens iets anders dan de traditionele eierdop. Deze is gemaakt met de figuurzaag. Je hebt een plankje nodig van 35 cm lang en 10 cm breed; dikte 4 mm (iets dikker mag ook). Vraag aan handige familie, of bij de doe-het-zelver of het hele plankje met één lange kant langs de zaagmachine mag, op 45° (graden). Daarna zaag je het plankje in twee gelijke stukken. Ze hebben allebei een scherpe kant. Deze twee komen straks, als ze kuiken zijn, met de staarten tegen elkaar zodat ze een hoek van 90° vormen. Neem op papier de tekening van het kuiken over. Let op dat de tekening 9 cm breed is! Breng het kuiken over op beide plankjes. Let goed op dat de kontjes bij de scherpe kant van 45° komen waar je ze straks tegen elkaar gaat lijmen. Zaag de kuikens uit. Van een ander stukje hout maak je een vierkant voor het ei. Meet bij de kuikens hoe groot het moet zijn. Middenin komt een gat met de figuurzaag of met de gatenboor. De voorkant kun je afronden met de figuurzaag zodat je geen scherpe punt hebt (zie stippellijn op de tekening). Even lichtjes schuren. Nu kun je alles met houtlijm in elkaar zetten. Goed laten drogen. Dan is het tijd om je werk te schuren en te schilderen. Het stof verwijderen. Begin met de ondergrondkleuren; en daarna de snavel, ogen, enz. Als je donker gebruikt voor de ogen dan schilder je er als laatste een wit vlekje op voor de glans. Zo, klaar; ei erin en op tafel. Succes!

!

Haan van zakdoekendoos

We gaan weer naar de winter en dus tijd voor de zakdoek.
Maak deze gezellige haan en je hebt de zakdoeken binnen handbereik.
Je hebt nodig een vierkante doos met papieren zakdoeken. (Tip: Als je zorgt dat je een kant makkelijk kunt openen dan kun je hem steeds weer vullen als de zakdoeken op zijn)
Je kunt beginnen met het omplakken van de doos, maar er zijn ook dozen die al een mooie print hebben. Dan kun je het zo laten, net wat je mooier vindt. Kopieer de werktekening op de grootte van een A4-tje op stevig papier. Knip de onderdelen uit: één keer de kop; twee keer de vleugel; twee keer de voetveren en twee keer de staart.
Het gat van de doos komt aan de achterkant. Plak de twee staartdelen schuin op de achterkant en plak de bovenste punten tegen elkaar. Kleur of schilder de kop aan beide kanten; maak er twee ogen op. Plak de kop dan op de doos. De vleugels aan de zijkant plakken en de voetveren aan de onderkant. Zo, klaar. En nu maar snotteren. Gezondheid!
Sonny Kroon

  • 1
  • 2