Doolhof, help Snuffie

Kun jij voor konijn Snuffie de juiste weg naar de wortel vinden? Veel succes. Af en toe een wortel is ook voor jezelf gezond dus smul je zelf ook mee? Dit doolhof is ook leuk om uit te delen in de klas of op jullie kleindierenshow. Download hier.

 

Kuikencirkel

Het is de tijd dat er weer kuikens uit het ei komen. Ze groeien in het ei en je bent vast wel benieuwd hoe ze daar binnen zitten. Met deze kuikencirkel kun je vier fasen zien van de groei van het kuiken.     Download de twee cirkels en druk ze af op stevig papier, zoals 120 grams A4 papier. Je  ziet twee verschillende cirkels. Kijk of je de tekeningetjes nog een kleur wilt geven. Knip de cirkels daarna allebei uit zodat ze precies op elkaar passen. Knip het lege ei op de cirkel voorzichtig uit zodat je een kijkgat krijgt in de vorm van een ei. Maak in het midden op beide cirkels een klein gaatje voor de splitpen. Leg de cirkels op elkaar en steek de splitpen door de gaatjes en zet vast. Nu kun je de cirkel voorzichtig draaien en verschijnt er steeds een fase van het kuiken in het kijk-ei.  Succes!
Sonny Kroon.

Hoofddekselshow ei, ei, ei, maak er een hoedje bij

Knutselen met eieren, dat  kan het hele jaar door. Zoals voor een verjaardagsfeestje. Kook de eieren en ga aan de slag met papier, lapjes, lijm, draadjes en veertjes en maak er een vrolijke hoedenparade van. Zie je dat gevouwen hoedje van papier? Dat heb je vast wel eens gemaakt van een vouwblad. De indianentooi is van papier met één of meer veertjes. Voor het winter-ei maak je een warme gebreide muts en handschoenen. Afijn, laat je fantasie maar gaan.
De tekening is hier te downloaden. Daar kun je ook nog van alles mee. Sla een extra exemplaar op voor het geval dat er iets mislukt. Als je handig bent op de computer met een teken- en kleurprogramma, zoals Paint, kun je de plaat kleuren.
Als je de tekening op wat steviger papier afdrukt of kopieert, kun je hem heerlijk inkleuren met je mooiste potloden of stiften. Knip de plaatjes los en je kunt ze gebruiken als tafelkaartjes bij ontbijt, lunch of diner.
Memory. Als je een dubbel aantal kaartjes maakt, kun je er een memory-spel van maken. De gekleurde plaat print of kopieer je twee keer. Je kunt het spel ook met een gekleurde en een zwart-wit tekening doen. Dan wordt het spel iets moeilijker.
Veel succes! Sonny Kroon.

Happy Valentijn 2021

Ja, Happy Valentine in de dierenwereld. Wat denk je, bestaat dat?
Fantaseer er maar eens een mooi verhaal bij.


Zeg het met bloemen…. Maar geef je deze schattige konijnenkaart dan heb je geen roos nodig voor je Valentijn.
Print de witte tekening en ga aan de slag met kleurpotloden, stiften of verf.
De teksten voor die aardige ‘ander’ kun je zelf bedenken. Schrijf het er met je meest sierlijke letters op. De konijnen uitknippen kan natuurlijk ook. Natuurlijk mag het hartje  ROOD voor die lieve ander. Succes!

Download hier de tekening

Knutsel konijnen - Vriendschap in de tuin

door Sonny Kroon

Ook zin in knutselen vandaag?  Kleuren, knippen, het kan allemaal.
In onze tuin hebben we twee alleraardigste konijnen: een witte Hangoor en een Kleurdwerg rus.  Een alleraardigst stel. Ze zijn zo’n beetje even oud. Rusje is hier terecht gekomen omdat het niet samen in een hok kon met een ander konijn; ze reageerde agressief. Maar sinds het bij Hangoor woont heeft zij daar geen last meer van. Hun hok staat op een stukje grond dat ooit groentetuin was. Vanuit het keukenraam kijken we op hun territorium. Het is genieten, wat een heerlijk stel.


’s Morgens liggen ze rustig achter het gaas en zodra ze de keukendeur horen weten ze: water en voer. Ze rennen in hun binnenren heen en weer. Het hok gaat open en smullen maar. Verder zijn ze de hele dag bezig in hun tuin. Ze hebben gangen gegraven en kuiltjes gevormd, waar ze heerlijk in liggen uit te rusten. Er zit trouwens wel gaas in de grond, dus ontsnappen blijft lastig.
Ze liggen vaak dicht tegen elkaar aan met soms een poot over de vacht van de ander. Ze likken elkaars oren en maken gelijk de kop even schoon. Hierbij neemt de tong mineralen op die weer nuttig zijn voor het lijf. Ze kunnen het goed vinden met elkaar en hebben nooit ruzie. Pakken elkaar af en toe een blaadje of takje wilg af waar ze er uiteindelijk samen van smullen. Wilgenbast bevat een krachtige ontstekingsremmer; dat is mooi meegenomen.  
Vanmiddag zag ik alleen het grote konijn. Ze liep snuffelend rond, stak haar neus in de lucht en liep rond bij de ingang van het hol waar ze regelmatig in wegduiken. Ze lijkt onrustig, rent naar het nachthok, blijft even zitten, loopt weer naar buiten en snuffelt over de grond waaronder een hol zou kunnen zitten. Alsof ze lijkt te denken: Waar is ze toch? Het duurt mij ook wel erg lang, ze zou niet toch ergens een geheime gang gegraven hebben? Maar gelukkig zie ik het stel later weer heerlijk samen dicht tegen elkaar aan liggen.
Groetjes, Sonny~    ~    ~    

Kijk maar wat je ermee doet: inkleuren, uitknippen, kijkdoos van maken, zelf konijnen tekenen.
Mogelijkheden genoeg. Succes!