Nieuwsbrieven

De makkelijkste manier om op de hoogte te blijven, is om jezelf te abonneren op deze nieuwsbrief. Dat kan eenvoudig via een link. Je vindt de link bijvoorbeeld op onze Facebook pagina of je klikt hier.
Let op! Na aanmelding krijg je nog een e-mail die je moet bevestigen. Zie je deze e-mail niet dan zit hij misschien in de spambox. Pas als je deze e-mail hebt bevestigd, sta je ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrieven 2021:

Nieuwsbrieven 2020:

Welkom

KleindierPlaza is de toegangspoort tot de kleindierliefhebberij. Onder kleindieren worden verstaan konijnen, cavia's, kleine knaagdieren, hoenders, dwerghoenders, siervogels, watervogels, sierduiven en oorspronkelijke (wilde) duiven.

De liefhebbers van kleindieren zetten met het houden van hun dieren een eeuwenoude traditie voort. Het houden van kleindieren is een hobby waarbij het genoegen van mens én dier voorop staat. Liefhebbers van kleindieren kunnen uit diverse diergroepen en uit een groot aantal rassen kiezen.

 Cover KM 

Door een brede en gevarieerde voorlichting en het zonder winstoogmerk uitgeven van het maandblad Kleindier Magazine zijn de liefhebbers verzekerd van de nodige informatie en kennis.
Liefhebbers van andere boerderij- en landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, alpaca's, runderen, varkens, schapen, geiten en parkdieren kunnen zich ook abonneren op het tijdschrift Boerenvee. Abonnees van Kleindier Magazine krijgen € 10,00 korting op de abonnementsprijs. 

De PR commissie KLN is het samenwerkingsverband van de twee Nederlandse kleindierenbonden KLN (pluimvee en pelsdieren) en de NBS (sierduiven) met een gezamenlijk ledenbestand van zo’n 10.000 leden.

Bonden

Veel dorpen en steden in Nederland hebben een plaatselijke kleindierenvereniging. 
Bij de meeste verenigingen zijn alle drie diergroepen (pelsdieren, pluimvee en sierduiven) ondergebracht. Er zijn ook enkele verenigingen waarbij slechts één of twee diergroepen vertegenwoordigd zijn. Bij de adressen van de verenigingen is dat aangegeven.
Voor taken en activiteiten die de plaatselijke kleindierenverenigingen overstijgen zijn er twee bonden die gespecialiseerd zijn in één of meerdere diergroepen.

De twee bonden zijn:

 

KLN Ned PMS 362

 • Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) voor pelsdieren en pluimvee.
  KLN is ontstaan door fusie tussen de bonden NKB (pelsdieren) en de NHDB (pluimvee).
  Leden van KLN kunnen hun gefokte jonge konijnen laten tatoeëren bij de vereniging waar hun fokkersnummer geregistreerd staat, en ringen voor hun hoenders, dwerghoenders, siervogels, oorspronkelijke duiven en watervogels bestellen bij het Ringenbureau van KLN. • Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen (NBS) voor sierduiven.
  Ringen voor sierduiven kunnen uitsluitend besteld worden via de ringencommissaris van de vereniging waar het fokkersnummer geregistreerd staat.

Kleindieren houden

Goed nadenken over de keuze van dieren is de basis voor uw liefhebberij. Een geheel vrije keuze hebt u niet, omdat de mogelijkheden in of om uw huis invloed hebben op uw keuze.
Het is bijvoorbeeld niet verstandig eenden te kiezen, wanneer u geen ruimte hebt voor een grote vijver met doorstromend water. U kiest ook niet voor grote kippen, wanneer u alleen maar een balkon hebt.
Onze rijkdom aan kleindieren geeft echter iedereen, ook al is de ruimte beperkt, de mogelijkheid om dieren te houden.


Onze nationale trots: de Barnevelder

Wilt u een paar dieren voor de gezelligheid en het plezier in en om huis hebben? U bent dan een liefhebber.
Of bent u van plan om jonge dieren te gaan fokken en met uw zelfgefokte dieren naar kleindiertentoonstellingen te gaan? U wordt dan een fokker.
Als u dieren fokt vragen al die jonge dieren veel meer ruimte aan hokken of rennen dan dat u alleen maar liefhebber bent. Hiermee moet u met uw mogelijkheden thuis rekening houden.

Kleurmuis
Klein maar fijn: de Kleurmuis

Binnen de kleindieren onderscheiden we:

 • konijnen, cavia's en kleine knagers
 • hoenders en dwerghoenders
 • oorspronkelijke duiven, grote en kleine siervogels
 • oorspronkelijke en gedomesticeerde watervogels

Elke diergroep kent vele rassen en per ras vaak nog vele kleuren van de pels of het verenkleed.
U wel honderden keuzemogelijkheden. Er is voor iedereen wel een ras met een formaat, kleur en karakter naar keuze te vinden.
Wanneer u gaat kiezen voor een bepaalde diergroep en één of meer rassen hebt u gevoelsmatig al wel een voorkeur.

De konijnen, cavia's en kleine knagers zijn vaak rustig van karakter, vaak echte knuffeldieren en het verzorgen van deze dieren is voor de mens rustgevend.
De keuze is groot: van de Vlaamse reus (7 kilo) tot een Dwerghamster (40 gram) met vele ‘rassen en maten’ daartussen.


Duitse Hangoorkonijn: rustig en tam

De dieren met veren, het pluimvee, zijn beweeglijk, gezellig van aard en een aanwinst voor uw tuin. En niet te vergeten het dagelijkse verse eitje van de kippen. De siervogels leggen veel minder eieren, maar zij kregen niet voor niets hun naam: zij zijn een lust voor het oog.
Er is een ruime keuze: van de reusachtige Jersey Giant (5,5 kilo) tot de Chinese dwergkwartel (50 gram).


Japanse Kwartel, geelwildkleur

Geeft deze website nog niet voldoende informatie, kijk dan eens voor meer info bij de digitale standaards en standaards en boeken. U vindt daar veel goede boeken over kleindieren, die veelal niet in de winkel te koop zijn.

Tot slot: het is altijd de moeite en de tijd waard om een paar fokkers van uw gekozen ras te bezoeken. Hier krijgt u misschien wel de meest waardevolle informatie.
Op de webpagina van uw gekozen diergroep vindt u adressen van speciaalclubs van rassen. De secretarissen van deze speciaalclubs staan voor u klaar.

 

Levend cultureel erfgoed

Kleindieren zijn al heel lang nauw verbonden met de cultuur van de mens. Diverse schilders zoals Jan Steen, Gijsbert d’Hondecoeter, Melch d’Hondecoeter, J.G. Keulemans, Hendrik ten Oever zijn zich zelfs gaan toeleggen op het verbeelden van kleindieren.


Beroemde schilderkunst van Nederlandse schilders

Een prachtig voorbeeld daarvan is het bekende schilderij De Hoenderhof van Jan Steen, dat u kunt vinden in het Mauritshuis te Den Haag. Dit schilderij geeft een tafereel uit het toenmalige dagelijks leven van welgestelden weer waarin ook vele kleindieren afgebeeld zijn.


Nog een fraai voorbeeld van Nederlandse schilders

Bij schilders als de d’Hondecoeters waren de kleindieren zelfs vaak het hoofdonderwerp in het schilderij. Daaruit moge blijken hoe belangrijk toen al kleindieren voor de mens waren.

Ook lieten de welgestelden siertuinen aanleggen waarin verschillende volières opgenomen waren om te kunnen pronken met de bijzonderheden die ze verworven hadden. Een van de laatste in de rij van welgestelden die deze traditie hebben voortgezet was Dreesman van de bekende warenhuisketen.