Uitslagen examens hoenders etc. 2010/2011

Het schriftelijke examen is in mei 2010 gehouden op de Anne Anemaschool te Amersfoort en de praktische examens zijn op 5, 6 en 7 januari 2011 tijdens de Noordshow te Zuidlaren.

Bij 34 kandidaten zijn examens afgenomen. Deze kandidaten waren onderverdeeld in:
2 voor diergroep siervogels;

2 voor diergroep siervogels en oorspronkelijke duiven;
2 voor diergroep oorspronkelijke duiven;
1 voor diergroep gedomesticeerde watervogels;
1 voor diergroep oorspronkelijke watervogels;
2 voor diergroep hoenders;
23 voor diergroep hoenders en dwerghoenders;
1 voor diergroep dwerghoenders.
Er waren 3 nieuwe kandidaten voor de diergroepen hoenders en dwerghoenders en 1 nieuwe kandidaat voor de diergroep siervogels.
Er deden dus 31 kandidaten examen om uitbreiding van de bevoegdheid te krijgen. Hierbij waren meerdere die nu voor het eerst bevoegdheid wilden halen voor een andere diergroep (siervogels of oorspronkelijke duiven).

Uiteindelijk zijn nu 13 van de 19 mensen die zich hadden opgegeven in 2009 toegevoegd aan de keurmeesterlijst siervogels voor deze groepen. Daarmee is het tekort, wat er was, in principe opgelost. Het is nu aan de verenigingen om deze mensen ook praktijk ervaring op te laten doen door ze te contracteren.

F. van de Wal uit Oldebroek deed voor het tweede jaar succesvol afrondend examen voor de grote hoenders en is nu bevorderd tot volledig A-keumeester.
J. de Dooij uit Ossendrecht slaagde met uitstekende cijfers voor het afrondende examen voor de diergroep dwerghoenders en is nu bevorderd tot A-keumeester voor deze diergroep.

De heren Huub Maar uit Geulle, Adrie Brouwers uit Roosendaal en Richard Blokker uit Abbekerk zijn met uitstekende cijfers geslaagd voor drie rassen en zijn nu aangesteld als C-keurmeester.

De heer Ton Collet uit IJsselstein is geslaagd voor de bevoegdheid voor patrijzen en is nu aangesteld als C-keurmeester.
We hopen dat ze het komende seizoen al ergens ervaring op mogen doen. Qua kennis doen C-keurmeesters niets onder voor keurmeesters met meer bevoegdheden. Op jongdierendagen zijn deze mensen prima inzetbaar ook al hebben ze nog maar een beperkte bevoegdheid. Ook kunnen ze wellicht op grotere shows als C keurmeester al ingezet worden. Secretarissen denk eens aan deze groep bij het contracteren van keurmeesters!!

De kandidaten die al een bevoegdheid hadden, maar die aangesteld zijn als C-keurmeesters voor een andere diergroep zijn:
De heer A. Broers uit Maarheze voor oorspronkelijke duiven;
De heer A.P.C. Verboom uit Wielen (D) voor oorspronkelijke duiven;
De heer E.W. Zwama uit Doezum voor oorspronkelijke duiven en voor siervogels.
C.J.C. Vlaardingerbroek uit Holten is bevorderd tot B-keurmeester.

De overige keurmeesters die uitbreidingexamen deden en voor een aantal rassen meer de bevoegdheid kregen waren:
J.L. Albada, G.J. den Blanken, T. Boschma, J.M. v. Dorp, E.J. v. Es, G. Glastra, H.M. Griekspoor, R. v.d. Kerkhof, H. Ketelaar, J.L.H. Kip, B. Kremer, I.N. Meijering, J. Meindertsma, H. v. Olst, M. van Pijkeren, M.H. Scheuter, H. Scholte, A. v.d. Streek, J.H.W. Tenbergen, J.F.M Vriesekoop, B.L. van Wetering en J. Wever.

Alle collega’s wil ik met het behaalde succes feliciteren en hoop dat men met veel plezier de keurstok zal blijven hanteren.

Het slagingspercentage lag ook dit jaar weer hoog. Het blijkt dat vrijwel alle kandidaten zich uitstekend voorbereiden. Alle kandidaten samen deden op 1 mei examen in 261 rassen. Voor 10 rassen (voor watervogels en siervogels geldt een groep als één ras) werden kandidaten afgewezen. Dit betekent een slagingspercentage van 96,2 %. De kandidaten scoorden voor een ras een gemiddeld cijfer van 7,23.

Tijdens de praktische examens op de Noordshow op 5, 6 en 7 januari deden alle kandidaten tezamen examen in 276 rassen. Omdat 21 rassen niet aanwezig waren, is er werkelijk examen gedaan in 255 rassen.
Voor 24 rassen (voor watervogels en siervogels geldt een groep als één ras) werden kandidaten afgewezen. Dit betekent een slagingspercentage van 90,6 % (88,8 % in 2010). De kandidaten scoorden voor een ras een gemiddeld cijfer van 7,05 (6,21 in 2010).

Hendrik Timmer, secretaris