Sectie veren ook in 2016 druk met opleiden en afnemen examens voor (nieuwe) keurmeesters.

In 2015 is er qua regelgeving veel veranderd als we het hebben over het opleiden van nieuwe keurmeesters en het doen van examens. Alle wijzigingen zijn nu ook doorgevoerd en in de praktijk wordt er positief op gereageerd. We zijn blij met alle feedback die we hebben gehad en roepen mensen op daar vooral mee door te gaan.


Op de komende Noordshow zullen 40 kandidaten in circa 300 rassen of rasgroepen examen gaan doen. Hiervan zijn het grootste deel hoenderkeurmeesters. Slechts een enkeling doet examen voor siervogels en / of watervogels. Bij deze dan ook een oproep aan fokkers van watervogels, siervogels en oorspronkelijke duiven om eens na te denken over een keurmeesterambt. We zijn toch wel dringend versterking nodig. U bent van harte welkom.
We hebben dit jaar één kandidaat die voor het eerst praktisch examen gaat doen. Dat dit zo weinig is heeft te maken met de nieuwe structuur van de opleiding. Afgelopen jaar hebben zich wel zes mensen aangemeld om keurmeester te worden, maar deze zijn nu druk bezig met de schriftelijke opleiding (leerboek hoenders) en ze hebben ook al diverse praktijkdagen en expertmomenten bijgewoond.  
Voor het eerst gaan we tijdens de Noordshow praktijkexamens afnemen in groepen hoenders. Rassen die onderling veel verband kennen (bijvoorbeeld Leghorn en Ancona) mogen nu tegelijk (als ware het een ras) gedaan worden. Doel hiervan is om de opleiding tot allround keurmeester te verkorten.
Voor komend jaar zijn in het kader van opleiden en examinering de volgende data belangrijk:

  • Praktijkexamens tijdens de Noordshow op donderdag 7 en vrijdag 8 januari.
  • Studiedag voor alle  hoenderkeurmeesters (BKU rassen)  26 maart.  
  • Praktijkdag voor keurmeesters in opleiding zaterdag 2 april
  • Studiedag sier- en watervogels zaterdag 23 april
  • Theoretische en mondeling examen zaterdag 14 mei te Bilthoven.
  • Keurmeestercongres  vrijdag 20 en zaterdag 21 mei te Beek.
  • Praktijkdag voor keurmeesters in opleiding  zaterdag 1 oktober.  
  • Expertmomenten kunnen op meerdere grote shows bijgewoond worden. (Locaties worden later in 2016 bekend gemaakt)

Tijdens het mondeling examen in mei kunnen keurmeesters afrondend examen doen als men uitsluitend nog de bevoegdheid mist voor de zogenaamde ‘bedreigde rassen”. We verwachten dat meerdere mensen hier gebruik van kunnen maken en daarmee volledige bevoegdheid kunnen verkrijgen.
Nog altijd geldt dat het keurmeesterkorps bij de sectie veren een erg hoge gemiddelde leeftijd kent. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die het ambt van keurmeester leuk lijkt en hier wel voor opgeleid willen worden. Daarbij maakt de leeftijd uiteraard geen verschil. Heb je belangstelling dan kun je informatie inwinnen via het E-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Hendrik Timmer