Mededeling van de KLN standaardcommissie sectie hoenders / dwerghoenders 2014

Aanvullingen en wijzigingen betreffende de KLN standaard voor hoenders en dwerghoenders.

Tijdens de KLN Bondsshow voor pluimvee, gehouden op de 31e Nationale Tentoonstelling “Noord Show”van 8 t/m 11 januari 2014, zijn de volgende voorgebrachte kleurslagen in de hierna genoemde rassen erkend en worden met ingang van het seizoen 2014-2015 opgenomen in de Nederlandse standaard voor hoenders en dwerghoenders.


Gelieve in uw standaard bij te schrijven.
Assendelfters: citroenpel. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 79 van de Algemene Kleurbeschrijving met bij de haan en hen dezelfde tekening in de grote en kleine slagpennen als omschreven bij de goudpel Assendelfters.
Brahma’s: zwart witgepareld. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.95 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel : geel tot donker hoornkleurig. Loopbenen en tenen: geel; bij de hen is donkere aanslag op de benen toegestaan.
Herve hoenders: gezoomd blauw. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 101 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel- ,been- en teenkleur: leiblauw tot donker leiblauw.
Wyandottes: buff blauwcolumbia. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.65 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel : geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreeptekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.
Wyandottes: roodporselein. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.92 van de Algemene Kleurbeschrijving. Araucana krielen: blauwtarwe. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.29 van de Algemene Kleurbeschrijving.
Brahma krielen: zwart. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.99 van de Algemene Kleurbeschrijving.
Hollandse kuifhoenkrielen: chocolade bont. Kleur en tekening van haan en hen geheel als omschreven bij zwartbont van dit ras met dien verstande dat het zwart vervangen is door de kleur chocolade.
Java krielen: oker witporselein. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.93 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: hoornkleurig wit. Loopbenen en tenen: vleeskleurig wit.
Orpington krielen: zwart witgepareld. Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.95 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: bruinrood of bruin. Snavel: hoornkleurig of wit met hoornkleurige aanslag. Loopbenen en tenen: zwart met regelmatig witte vlekken.
Orpington krielen: chocolade . Kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr.110 van de Algemene Kleurbeschrijving, maar met meer glans. Snavel: zwart. Oogkleur: donker bruin tot bruinzwart. Loopbenen en tenen: donker leiblauw.

Wij verzoeken u de volgende wijzigingen in de standaard aan te brengen.
Op blz. 21 van het hoofdstuk “Gebreken , kenmerken en afwijkingen” onder de kop Uitsluitingsfouten bij hoenders toevoegen: Onder uitsluitingsfouten worden verstaan het aanwezig zijn van verschijningsvormen of kenmerken die niet eigen zijn aan het ras of kleurslag.
Op blz.23 van hetzelfde hoofdstuk doorhalen de zin:”zie ook het FK tt.reglement §11 lid 8.
Kleurslagen blz 35 nr.32 Zalmkleur. Onder Kleur en tekening van de haan het woord baard doorhalen. Op blz. 36 3e regel doorhalen de woorden loopbeen- en buitenteen. Onder Kleur en tekening van de hen de woorden baard ,loopbeen- en buitenteen verwijderen. Onder Ernstige fouten en Fouten : de woorden baard en voetbevedering doorhalen.
Kleurslagen blz 81. Kleurslag 104a geelkoekoek. Deze tekst geheel vervangen door de tekst van geelkoekoek zoals die nu vermeld staat bij de Cochin krielen op blz. 4 (mei 2010) Kleurslagen blz. 82.
Onder nr.105 Koekoek zilverhalzig de alinea Ernstige fouten en fouten vervangen door de volgende tekst. Ernstige fouten en fouten met betrekking tot de koekoektekening. Zie de opmerkingen bij de koekoektekening nr.104. Verder als ernstige fouten: Onvoldoende schachtstreeptekening in hals en zadelbehang bij de haan. Te weinig zilverwitte omzoming in het halsbehang van de hen. Crèmekleur in halsbehang bij de haan en de hen. Crèmekleur op rug, schouders en zadel bij de haan. Fouten: Het aanwezig zijn van een zilverwitte omzoming in bovenborst; geheel eenkleurige veren.
Kleurslagen blz. 83. Onder nr.106 Koekoek goudhalzig de alinea Ernstige fouten en fouten vervangen door de volgende tekst. Ernstige fouten en fouten met betrekking tot de koekoektekening. Zie de opmerkingen bij de koekoektekening nr 104. Verder als ernstige fouten: Onvoldoende schachtstreeptekening in hals- en zadelbehang bij de haan. Te weinig goudkleurige omzoming in het halsbehang van de hen. Strogele kleur in halsbehang bij de haan en de hen. Strogele kleur op rug, schouders en zadel bij de haan. Fouten:.Het aanwezig zijn van een goudkleurige omzoming in bovenborst; geheel eenkleurige veren.
Faverolles blz.2 onder Zalmkleur achter grijsachtig zwart toevoegen: bij de haan. Voor de hen geldt: baardkleur roomwit. Loopbeen en buitenteenbevedering: roomwit. De volgende alinea’s ernstige fouten en fouten bij de haan vervangen door: Ernstige fouten: Haan: veel bont in baard , borst, buik, dijen en voetbevedering. Weinig tekening in de kleine slagpennen. Hen: ongelijkmatige zalmkleur; roest; totaal ontbreken van zoming en lichte schachten op de schouders. Fouten: Haan: enige bonttekening in baard, borst, buik, dijen en voetbevedering. Hen: iets ongelijkmatige veerkleur; weinig tekening op de schouders.
Nederrijnse hoenders blz. 2. Achter geelkoekoek komt de gehele tekst van geelkoekoek nr 104a te staan zoals nu vermeld in hoofdstuk kleurslagen op blz 81 (mei 2010) . Loopbenen en tenen vleeskleurig.
Zijdehoenders blz.1. achter kam: het zinsdeel “met enkele kleine groeven en verhevenheden” vervangen door: “bij voorkeur voorzien van een overdwarse groef”.
Dwerghoenders
Aseel krielen. blz.2: Toevoegen achter loopbenen en tenen: bij donkere variëteiten is aanslag toegestaan.
Brabants boerenhoenkrielen blz.2 Ringmaat wijzigen in: haan 12 mm ; hen: 11 mm.
Cochin krielen blz.4. Kleurslag geelkoekoek. Deze beschrijving op blz 4  wordt in zijn geheel opgenomen in de algemene kleurbeschrijving als kleurslag geelkoekoek nr 104a. In het aanvullingssetje wordt bij de Cochin krielen dan ook verwezen naar nr. 104a van de Algemene kleurbeschrijving.
Duitse krielen blz. 3. Onder wildkleur. Kleur en tekening van de haan, 2e regel wijzigen in: Hals- en zadelbehang bruinrood met krachtige, zwarte en vooral in het halsbehang doorbroken schachtstreep-tekening. Onder kleur en tekening van de hen achter de eerste regel toevoegen: en doorbroken schachtstreeptekening.
Nederrijnse krielen blz.2. Koekoekroodpatrijs nr.10 wijzigen in koekoekpatrijs nr 8. Nederrijnse krielen blz.2. Geelkoekoek. Achter geelkoekoek komt de gehele tekst van geelkoekoek nr 104a te staan zoals nu vermeld in hoofdstuk kleurslagen op blz 81 (mei 2010) .
Phoenix krielen blz.4. Onder wildkleur. Kleur en tekening van de haan, 2e regel wijzigen in: Hals- en zadelbehang bruinrood met krachtige, zwarte en vooral in het halsbehang doorbroken schachtstreep-tekening. Onder kleur en tekening van de hen achter de eerste regel toevoegen: en doorbroken schachtstreeptekening.
Watermaalse baardkrielen blz.5. Omschrijving van kleurslag rood vervangen door de volgende tekst: Kleur van haan en hen: gelijkmatig, warm diep glanzend rood met zo weinig mogelijk zwarte tekening in vleugels en staart. Donskleur warm rood. Snavel donker hoornkleurig; loopbenen en tenen leiblauw; ogen donkerbruin. Fouten: Zwart in bovenkleur en anders dan rode donskleur.
Zijdehoenkrielen blz.1. achter kam: het zinsdeel “met enkele kleine groeven en verhevenheden” vervangen door: “bij voorkeur voorzien van een overdwarse groef”.

Alle aanvullingen en wijzigingen worden opgenomen in het aanvullingssetje dat in de loop van dit jaar wordt uitgegeven. Namens de Nederlandse standaardcommissie sectie hoenders/dwerghoenders Frans van Oers Tel: 046-4519690 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.