Aanvullingen en wijzigingen KLN standaard sectie sier- en watervogels juni 2016

Carolina eend    Blauw wildkleur                        
De tekening is geheel gelijk aan de wildkleur.

Kleur woerd:
Kop: bovenkop kevergroen. Wangen zwart tot donkerblauw  welke kleur doorloopt vanaf de ogen naar de kuif. Een witte streep vanaf de snavelbasis tot in de kuif. Iets achter het oog, aan de onderzijde van de kuif een witte streep welke tot het einde van de kuif doorloopt.
Snavel: rode snavelbasis in een smalle streep doorlopende naar de zwarte punt. Op de snavelrug een zwarte band, aan de zijkanten een iets langgerekte crème vlek, ongeveer vanaf de neusgaten welke doorloopt tot het zwarte snaveleinde. Uitlopers aan de snavelbasis: geel. Snavelnagel: zwart.      
Ogen: iris: rood, pupil: zwart, oogranden: rood.  
Hals: keel: wit, strak begrensd aan de borstlijn en overgaande in een iets oplopende smalle band tot achterzijde van de wangen. Vervolgens rozerood, overgaande in de borst.    
Rug: grijsblauw.    
Stuit: roodbruin glanzend met enkele smalle, goudkleurige veertjes.    
Staart: zwart tot donkerblauw, onderstaartdekveren: blauw.     
Borst: rozerood, naar de onderzijde in kleurdiepte afnemend, het midden van de borst nauwelijks wit gevlekt met fijne witte tekening.      
Buik: lichtgrijs gemêleerd.     
Vleugels: schouderveren: zwart, iets blauw glanzend. Vleugeldek-veren: blauw. Vleugelbandveren: vanaf de schouderveren metaal blauwglanzend, overgaande in blauw. Kleine slagpennen: blauw met witte punt. Grote slagpennen: blauw met een wat donkere punt. Ondervleugel: kleine veertjes van de ondervleugel wit met donkere dwarstekening.   
Flanken: goudkleurig met zeer fijne tekening. Aan de voorzijde, op de scheiding van de borst met de flanken een vrij smalle, scherp afgetekende witte verticale band welk begrensd is met een niet scherp afgezette zwarte band. De bovenzijde van de flanken is afgezet met een zwarte en vervolgens een witte en een zwarte eindzoom.      
Poten, tenen en zwemvliezen: geel; iets schaduw op de tenen; zwemvliezen: zwart.   
Bevedering: glanzend, glad en strak aanliggend.

Ernstige fouten en fouten
Afhankelijk van de ernst: afwijkingen aan kleur en tekening; afwijkende oogkleur en kleur van de oogranden; te lichte snavel- en pootkleur; grijze flankkleur; niet complete en niet strakke borststreep; onvoldoende glans van de bevedering.

Kleur eend:
Kop: bovenkop grijsblauw met iets glans. Iets kuif, naar de hals toe grijsblauw. Wangen grijsblauw; aan de snavelbasis een wit bandje. Rond de ogen een iets grove vlek welke in een smalle punt doorloopt tot achterzijde van de wangen.    
Snavel: zwart met een iets rode rand aan de onderzijde van de bovensnavel.
Ogen: iris: donkerbruin, pupil, zwart en oogranden geel.
Hals: keel: wit, naar de hals overgaande in grijsblauw.
Rug: grijsblauw, iets glanzend.
Stuit: grijsblauw, iets glanzend.  
Staart: grijsblauw, iets glanzend.  
Borst: vanaf de keel grijsblauw met crème streping.
Buik: wit, grijs gemêleerd.
Vleugels: schouderveren: blauw, violet glanzend. Vleugeldekveren: grijsblauw. Vleugelbandveren: grijsblauw, waarvan enkele metaal blauwglanzend. Kleine slagpennen: grijsblauw met witte punt, waarvan de binnenste helft metaal blauw glanzend is. Grote slagpennen: grijsblauw met een donkere punt. Ondervleugel: kleine veertjes van de ondervleugel wit met donkere dwarstekening.
Flanken: grijsblauw met regelmatige crème streeptekening.
Poten, tenen en zwemvliezen: groengeel, zwemvliezen: grijs.
Bevedering: glanzend, glad en strak aanliggend.

Ernstige fouten en fouten
Afhankelijk van de ernst: afwijkingen aan kleur en tekening; afwijkende oogkleur en kleur van de oogranden; te lichte snavel- en pootkleur; te grote witte keelvlek; onvoldoende glans van de bevedering.

 Carolina eend  Platinum

Deze kleur is ontstaan door een kruising tussen zilver wildkleur en wit.                                             
De tekening is geheel gelijk aan de wildkleur.                                

Kleur woerd:
Kop: kop en kuif zeer licht grijs, met de witte strepen als bij de wildkleur aanwezig.
Snavel: uitlopers en snavelbasis streepje geel, hierna vloeit de rode snavelbasis kleur naar de zijde van de bovensnavel uit. Op de snavelrug een zwarte band, aan de zijkanten een iets langgerekte crème vlek, ongeveer vanaf de neusgaten welke doorloopt tot het zwarte snaveleinde. Snavelnagel: donker hoornkleurig.
Ogen: iris: rood, pupil: zwart, oogranden: rood.
Hals: keel: wit, strak begrensd aan de borstlijn en overgaande in een iets oplopende smalle band tot achterzijde van de wangen. Vervolgens roze, overgaande in de borst.
Rug: zeer licht grijs.
Stuit: roodbruin met enkele  smalle bruine veertjes.
Staart: zeer licht grijs.
Borst: licht roze, naar de onderzijde iets in kleurdiepte afnemend, het midden van de borst wit gevlekt met fijne witte tekening.
Buik: zeer licht grijs gemêleerd.
Vleugels: schouderveren: zeer licht grijs. Vleugeldek-veren: licht grijs. Vleugelbandveren: vanaf de schouderveren grijsblauw, overgaande in licht grijs. Kleine slagpennen: licht grijs met witte punt. Grote slag-pennen: licht grijs met een iets donkere punt. Ondervleugel: kleine veertjes van de ondervleugel wit met licht grijze dwarstekening.
Flanken: zeer licht grijs met zeer fijne tekening. Aan de voorzijde, op de scheiding van de borst met de flanken een vrij smalle, scherp afgetekende witte verticale band welke begrensd is met een niet scherp afgezette grijs blauwe band. De bovenzijde van de flanken is afgezet met een grijs blauwe en vervolgens een witte en een grijs blauwe eindzoom.
Poten, tenen en zwemvliezen: geel; iets schaduw op de tenen; zwemvliezen: grijs.
Bevedering: matig glanzend, glad en strak aanliggend.

Ernstige fouten en fouten
Afhankelijk van de ernst: afwijkingen aan kleur en tekening; afwijkende oogkleur en kleur van de oogranden; te lichte snavel- en pootkleur; niet complete en niet strakke borststreep; onvoldoende glans van de bevedering.

Kleur eend:
Kop: kop en kuif zeer licht grijs; aan de snavelbasis een nauwelijks waarneembaar wit bandje. Rond de ogen een nauwelijks waarneembare grove vlek welke in een smalle punt doorloopt tot achterzijde van de wangen.
Snavel: donker grijs met een iets rode rand aan de onderzijde van de bovensnavel.
Ogen: iris: donkerbruin, pupil: zwart. Oogranden: geel.
Hals: nauwelijks waarneembare witte keel, naar de hals overgaande in zeer licht grijs.
Rug: zeer licht grijs.
Stuit: licht grijs.
Staart: licht grijs.  
Borst: zeer licht grijs, met nauwelijks waarneembare  crème streping.
Buik: zeer lichtgrijs gemêleerd.
Vleugels: schouderveren en vleugeldekveren: licht grijs. Vleugelbandveren en kleine slagpennen: grijs, waarvan de binnenste helft en veereinde donkerder is, gevolgd door een nauwelijks waarneembaar wit veereinde. Grote slagpennen: licht grijs, aan de  punt iets donkerder. Ondervleugel: kleine veertjes van de ondervleugel wit met licht grijze dwarstekening.
Flanken: licht grijs met regelmatige crème streeptekening.
Poten, tenen en zwemvliezen: groengeel, zwemvliezen grijs.
Bevedering: matig glanzend, glad en strak aanliggend.

Ernstige fouten en fouten
Afhankelijk van de ernst: afwijkingen aan kleur en tekening; afwijkende oogkleur en kleur van de oogranden; te lichte snavel- en pootkleur; onvoldoende glans van de bevedering.

Muskuseenden
Vanaf heden zijn erkend:

  • Wildkleur (zwart) witkop, deze kleurslag is geheel gelijk aan kleur no. M1, behoudens de geheel witte kop.
  • Blauw wildkleur witkop, deze kleurslag is geheel gelijk aan kleur no. M2, behoudens de geheel witte kop.
  • Bronsbruin wildkleur witkop, deze kleurslag is geheel gelijk aan kleur no. M3, behoudens de geheel witte kop.
  • Parelgrijs wildkleur witkop, deze kleurslag is geheel gelijk aan kleur no. M4, behoudens de geheel witte kop.
  • Zilvergrijs wildkleur witkop, deze kleurslag is geheel gelijk aan kleur no. M5, behoudens de geheel witte kop.

Ernstige fouten en fouten:
Afhankelijk van de ernst: enige kleur aan de kop en een niet scherpe aftekening in de hals.