Nagekomen aanpassingen en wijzigingen in de konijnenstandaard van 2007

Nagekomen aanpassingen en wijzigingen in de konijnenstandaard van 2007

Nagekomen aanpassingen en wijzigingen in de konijnenstandaard van 2007

Deze wijzigingen gelden per 1 juli 2023 en worden ook gepubliceerd in de digitale standaard.

Bonttekening (beschreven bij de Franse, Engelse en Duitse Hangoor en de Nederlandse Hangoordwerg op blz. 93, 94, 114, 115, 244, 245, 246, 308, 309 en 310 in de standaard. Voor de Meissner Hangoor wordt verwezen naar de Franse Hangoor).

Kop- en manteltekening

De kop inclusief kronen en oren is overwegend gekleurd.
Op het voorhoofd zit, bij voorkeur in het midden van het voorhoofd, een witte vlek (kol). Overige witte vlekjes zijn op een grotendeels gekleurde kop toegestaan. De kaakrand en onderlip moeten wit zijn.

Bij de manteltekening zijn rug en zijden, evenals bovenzijde staart zoveel mogelijk gekleurd. De kleur loopt vanuit de nek tot aan de staartpunt. Witte vlekken in de nek zijn gewenst. Bij voorkeur symmetrisch en niet verder dan het einde van de schouderbladen. Enkele witte vlekken op de achterhand tot aan de opgeslagen staartpunt, in de directe omgeving van de staart, zijn toegestaan. Iets oplopend wit vanaf buik en borst op flanken en schouders is toegestaan.
De borst en voorbenen zijn bij voorkeur volledig wit. Achterbenen, buik en onderzijde staart zijn overwegend of geheel wit gekleurd. De nagels zijn kleurloos.

Lichte fouten

Witte vlek(ken) bij de ooraanzet. Geen of zeer gering wit in nek. Eén grote of meerdere kleine kleurvlekken op de borst, waarbij de borst een overwegend wit aanzien heeft. Gekleurde nagel(s) achterbenen.

Zware fouten

Geheel gekleurde kop. Ontbreken van de voorhoofdvlek (kol). Overwegend wit op de kop. Geheel gekleurde onderlip. Geheel witte neus. Witte vlekken op oren, uitgezonderd het gebied van de kronen en de ooraanzet. Te veel wit in mantel achter het einde van de schouderbladen. Grotendeels gekleurd zijn van borst, buik, voorbenen of binnenzijde van de achterbenen.
Grotendeels grondkleur aan buik bij wildkleur. Overwegend gekleurde onderzijde staart bij wildkleur. Overwegend witte bovenzijde staart. Beenvlek die over de volledige breedte van het vooraanzicht van het voorbeen gaat. Gekleurde nagel(s) voorbenen.

Secretaris standaardcommissie,
Jan Vijfvinkel

Overig nieuws

Verslag ALV 2023

Op zaterdag 17 juni 2023 hield KL haar Algemene Leden Vergadering. Het jaarboek voor deze vergadering kun je hier lezen en het verslag kun je

Lees verder »