De Benelux-regeling grensoverschrijdend vervoer

De Benelux-regeling grensoverschrijdend vervoer

De Benelux-regeling grensoverschrijdend vervoer

In deze bijlage vind je de Beneluxregeling, die gaat over het vervallen van het gezondheidscertificaat voor evenementen in de grensregio’s. Deze regeling is vanaf 11 december 2023 van kracht.

Wat zegt deze beschikking?

In de beschikking staat in ambtelijke taal dat de Benelux landen afspraken hebben gemaakt over het grensoverschrijdend vervoer van in gevangenschap levende vogels voor in een grensgebied georganiseerde evenementen. In dit bericht willen we een eerste aanzet en uitleg geven over de regeling.

Wat zegt de regeling

De Benelux landen t.w. België, Nederland en Luxemburg, hebben een grensregio aangewezen van waaruit je naar toe mag reizen vanuit een ander Benelux land en waarbij het gezondheidscertificaat van de N.V.W.A. niet van toepassing is.

Wat zijn de regio’s

Dat is het hele grondgebied van België en Luxemburg en voor Nederland zijn dit de provincies Zeeland, Noord Brabant en Limburg. In de praktijk wil dit zeggen dat iedere fokker in Nederland, ongeacht waar hij woont in Nederland, met zijn dieren naar tentoonstellingen mag gaan in België en Luxemburg.
Belgische en Luxemburgse fokkers mogen alleen inzenden naar tentoonstellingen in de grensregio van Nederland en dat zijn de provincies Zeeland, Noord Brabant en Limburg.

Verder moeten de dieren voorzien zijn van de volgende documenten:

  • N.C.D. enting.
  • “ Eigen verklaring“ document zoals bedoeld in artikel 5 van de regeling.

Wat is de “ Eigen verklaring“ ?

Hierin verklaart de fokker dat zijn dieren gedurende minstens 21 dagen voorafgaand aan de deelnemende tentoonstelling niet in contact zijn geweest met andere dieren van andere fokkers.
Dat de fokker op de hoogte is van de nationale regelgeving voor wat betreft de tentoonstelling waar hij aan deelneemt. Dat de gegevens bekend zijn van de vervoerder en het vervoermiddel, bestuurder en nummerplaat. Dit geldt zowel voor eigen vervoer als ook voor centraal vervoer.

De eigen verklaring is maximaal 48 uur voor vertrek ondertekend en is maximaal 10 dagen geldig na datum van de ondertekening. Het origineel is aanwezig bij de dieren zowel op de heenreis als ook op de terugreis. Als fokker moet je in het bezit zijn van een inschrijvingsbewijs van de deelnemende tentoonstelling.

Vervoer

De dieren worden rechtstreeks naar de tentoonstelling vervoerd. De volgende documenten moeten in het vervoermiddel aanwezig zijn:

  • Het origineel of een kopie van het inschrijvingsbewijs.
  • Het origineel van de eigen verklaring.
  • Voor de terugreis een verklaring van de dierenarts van de tentoonstelling.

Na afloop van de tentoonstelling gaan alle dieren rechtstreeks terug naar de fokker. Het verkopen van dieren is niet toegestaan. De dieren naar een tentoonstelling via centraal vervoer is toegestaan. Ook mag je, als je zelf je eigen dieren vervoert, de vrije plaatsen opvullen met dieren van maximaal 2 andere fokkers die deelnemen aan dezelfde tentoonstelling. Ook is toegestaan dat je zelf met je eigen dieren een bezoek brengt aan een keurmeester.

Wat gebeurt er bij een uitbraak van vogelgriep?

Wanneer er tijdens een tentoonstelling een uitbraak van vogelgriep plaatsvindt, neemt het betreffende Benelux-land alle maatregelen waardoor de fokkers de dieren alleen nog maar mogen vervoeren met een dierengezondheidscertificaat.

Verhoogde dreiging van vogelgriep

Bij een verhoogde dreiging van vogelgriep voor AI gevoelige dieren kan een Benelux-land eenzijdig beslissen dat de verplaatsing alleen mag plaats vinden met een gezondheidscertificaat van de N.V.W.A. Voor meer informatie zie de bijlage Benelux regeling grensoverschrijdend vervoer.

Tentoonstellen van Nederland naar België

In een eerste overleg tussen KLN en de Landsbond van Fokkers van Neerhofdieren hebben we gesproken welke impact dit kan hebben op Belgische tentoonstellingen als er in Nederland een tentoonstellingsverbod is door de vogelgriep.

Denk hierbij aan zaken zoals voldoende tentoonstellingscapaciteit, inzet Nederlandse keurmeesters, ander beoordelingssysteem in België, is er een schatting te maken over het aantal deelnemers en de hoeveelheid ingezonden dieren?

De komende maanden zullen we vaker meldingen doen over het verdere verloop van de implementatie van de regeling en de daarbij behorende documenten.

Heb je vragen of voor meer informatie kun je contact opnemen met Harry Arts of dierhouderij.

Overig nieuws